Nincsen könnyű dolga a vásárlónak, aki úgy dönt, szeretne megszabadulni a mesterséges vegyszerektől mind ételei, mind takarítószerei, kozmetikumai terén. Bár egyre több terméken láthatjuk a bio, organikus, öko, natúr jelzőket, legtöbbünk nem tudja, mit is takarnak ezek pontosan, mi a különbség köztük – és főleg: melyikben bízhatunk?

Bio = öko = organikus  

A három különböző szó valójában ugyanazt takarja: ellenőrzött és környezetkímélő körülmények között termesztett, műtrágyát, toxikus és szintetikus anyagokat nem tartalmazó termékeket.

A bio kifejezés leginkább a német, az organikus inkább az angolszász területeken terjedt el.

Tehát az ilyen gazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket nem kezelték mesterséges permetezőszerekkel, a kozmetikumok is természetes növényi alapanyagokból készülnek, amik maguk is biogazdálkodásból származnak – így ezeket a termékeket elvileg biztonsággal fogyaszthatjuk.

Miért csak elvileg?

A gyakorlatban sajnos kicsit más a helyzet. Mivel ezek jogi szabályozása elég hiányos, ezért tulajdonképpen a gyártók önkényesen ráírhatják a termékükre, hogy bio, natúr, organikus – amíg nem írják rá, hogy tanúsítottan az! Természetesen sokan élnek is a lehetőséggel, és a természetes anyagok iránti divatot meglovagolva ezekkel a jelzőkkel kívánják eladni közel sem olyan egészséges termékeiket.

Honnan tájékozódhatunk?

Bár a törvény nem szabályozza szigorúan a fenti szavak használatát, vannak szervek, amik igen. Bár ezek biogazdaságokra vonatkozó kritériumai eltérőek lehetnek, az biztos, hogy valamilyen módon szabályozottak, tehát egy lépéssel közelebb vagyunk a célunkhoz, ha a termék címkéjén megtaláljuk az egyik ilyen minősítőszerv logóját.

Forrás: ridikul.hu

Hasznosnak találtad a cikket?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELINKRE ITT>>>