Bár mindenképpen javasoljuk az influenza elleni védőoltás beadatását, tudni kell, hogy az csak maximum 80%-os hatékonysággal véd meg. Ez nem az oltás gyengesége miatt van így, hanem mert az influenzavírusra jellemző a szezonon belüli változékonyság, és azt is nehéz előre megjósolni, hogy a több vírustörzsből éppen melyik kerül előtérbe. Így a védőoltás mellett célszerű felvérteznünk a szervezetünket vitaminokkal és olyan gyógynövényekkel, melyek segíthetik az immunrendszerünket az influenza elleni védekezésben.

Vitaminokkal az influenza ellen

Akár beadattuk az influenza elleni védőoltást, akár nem, gondoskodhatunk a szervezetünk megfelelő védekezőképességéről. A kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend, a sport és a megfelelő vitaminellátottság a legalapvetőbb eszközök, ha az immunrendszerünk támogatásáról van szó.

A D-vitamin szükséges a kórokozók elleni immunsejtjeink működéséhez, szabályozásához, sőt, van olyan típusú sejt, amely kórokozóval találkozva igényli a D-vitamint, amely ezen felül fokozza a fertőzésekre adott immunválaszt, az antimikrobás hatású anyagok termelését. Tehát a megfelelő D-vitamin-szint elengedhetetlen az immunrendszer sejtjeinek működéséhez, a fertőzésekkel szembeni védekezéshez, olyannyira, hogy becslések szerint a D-vitamin-hiány népességszintű megszüntetése akár 90%-kal csökkentené az influenzás megbetegedéseket.

Egy egészen friss klinikai kutatásban a 3-12 hónapos csecsemőknek adott magasabb dózisú D-vitamin (1200 NE) csökkentette az influenzás megbetegedések számát, illetve a lázzal és köhögéssel töltött idő hosszát.

A C-vitamin is részt vesz az immunsejtek anyagcseréjében, ezért fontos, hogy megfelelő legyen a C-vitamin-ellátottságunk. Egy 2011-es kanadai összefoglaló közlemény szerint napi 1000 mg C-vitamin csökkentheti a vírusos eredetű légúti fertőzés tüneteinek hosszát.

 

HA hasznosnak tartod a bejegyzést, akkor IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELEINKRE ITT>>>